dijous, 1 de desembre del 2016

CAN PINYONAIRE


Després d’estar investigant sobre la restauració del vitralls de l’església de Bordils, teníem ganes de conèixer l’artesana-vitrallera, Anna Santolaria, del taller Can Pinyonaire de Girona,  que és qui va realitzar tot l’estudi dels treballs que s’havien de fer i qui va restaurar la rosassa i l’absis. Ens vam posar en contacte amb ella per visitar el seu taller i per què ens  aclarís un munt de dubtes en relació a la seva feina. 
Gràcies a aquesta sortida, hem après tot el procés que segueix per restaurar o per fer un vitrall nou. Primer ha de crear el disseny o ha de seguir  el disseny original . Això ho vam poder veure a través del dibuix que va realitzar de la rosassa de l’església de Bordils. El disseny és la clau  pel següent pas que és  tallar el vidre, n’utilitza  de molts colors però a vegades també els pinta (amb pintura feta amb una barreja de pigments, vinagre blanc i un granulat), i cal coure cada peça en el forn, per evitar que la pintura un cop seca es desenganxi. Arribat aquest punt només falta fer la composició, i el plom permet una gran flexibilitat per fer formes, on s’hi encaixaran els diferents vidres. Un cop finalitzada aquesta feina ja tindrem el vitrall acabat a punt per ser col·locat en el lloc on calgui. També vam veure com en les restauracions ha de netejar els vidres originals per conservar-los,  ho fa amb tanta cura i detall que li cal un microscopi.
Amb aquesta visita vam descobrir l’ofici de restauradora-vitrallera,  ens vam adonar que és una feina molt delicada, precisa, de paciència i de concentració. Aquests oficis artesans són indispensables per la conservació del nostre patrimoni cultural.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada